Advocaat Huurrecht

Als advocaat huurrecht ben ik Eindhoven vaak betrokken bij diverse geschillen en advisering rondom huurovereenkomsten, gedacht kan worden aan verweer voeren namens huurders tegen vorderingen tot ontruiming, opzegging maar ook herstel van gebreken.

Het huurrecht zoals dat geregeld is in de wet ziet niet enkel op het huren van gebouwen en grond maar is ook van toepassing als je bij een verbouwing een klopboor gaat huren of een auto huurt (lease). Ik houd me bezig met de huur en verhuur van onroerend goed.

De wet kent een algemeen gedeelte dat van toepassing is op alle huurvormen en vervolgens maakt de wet onderscheid tussen het huren van gebouwen, te weten: woonruimte, bedrijfsruimte en overige bebouwde ruimten.

Als er sprake is van de huur van een stukje grond (zonder agrarische bestemming, want dan wordt het pacht) kunnen partijen afspreken wat ze willen. Er zijn gezegd geen dwingende regels en de huurder en verhuurder worden in gelijke mate beschermd.

Zodra er sprake is van een gebouw dan moet de rechter (meestal achteraf) vaststellen wat voor een soort gebouw. Is er sprake van een woning of een bedrijfsruimte? En wat is een bedrijfsruimte? En als het dan geen woning is en ook geen bedrijfsruimte dan is er dus sprake van overige bebouwde ruimten.

Voor zowel huurder als verhuurder belangrijk om te weten. De huurder van woonruimte en bedrijfsruimte geniet huurbescherming. De huurder wordt beschermd indien de verhuurder de huurovereenkomst wil beƫindigen en wanneer de verhuurder de huurprijs wil aanpassen. Daarnaast heeft de huurder nog tal van rechten. De wetgever heeft een bijzondere categorie huurders beschermd. Reden de huurder is van het gehuurde in grote mate afhankelijk, wonen (dak boven je hoofd) en werk (brood op de plank). Het geeft de huurder (doorgaans niet juridisch geschoold) waarborgen op wonen en werk.